სარგებელი ორგანიზმისთვის

ლუდი თუ არაყი ამ საკითხთან დაკავშირებით დავა არ წყდება.

ლუდი, განსაკუთრებით ეგრეთ წოდებული „ცოცხალი“ ლუდი, შეიცავს დიდი რაოდენობით ვიტამინებს, ანტიოქსიდანტებს და სხვა საკვებ ნივთიერებებს. კალციუმი, კალიუმი, ფოსფორი, გოგირდი, სპილენძი, მაგნიუმი, სილიციუმი, პანტოტენური, ლიმონის, ფოლიუმის, ნიკოტინის მჟავები, ვიტამინები B1, B2, B6, H, C, K. ამ თემას ეძღვნება მრავალი სტატია და დისერტაცია.

არაყი ვერ დაიკვეხნის ასეთი ფუფუნებით, ფაქტიურად ის არის მხოლოდ წყალი და ალკოჰოლი და ერთადერთი, რაც არაყს ეხმარება, არის დეზინფექცია, გამორეცხვა, გახეხვა.

+1 ქულა ლუდს

ზიანი ორგანიზმისთვის

ამასთან, პარადოქსულია, რომ ლუდი ამავდროულად უფრო მავნებელია ორგანიზმისთვის. ზუსტად იგივე მიზეზით: “უცხო” ნივთიერებების სიმრავლე. ალკოჰოლის იგივე დოზით (მიღებული ხარისხის მიხედვით), კარგი, სუფთა არაყი ნაკლებ გვერდით მოვლენებს გვპირდება მეორე დილით. სინამდვილეში, არაყი ყველაზე ნეიტრალურია ყველა ალკოჰოლურ სასმელს შორის, ალკოჰოლის გარდა, სხვა აქტიური ინგრედიენტები არ არსებობს. მინუსი ის არის, რომ არაყი მშრალი, თითქმის უწყლო სასმელია, ამიტომ დეჰიდრატაციაზე მეტად ფრთხილად უნდა იყოთ, ვიდრე ლუდთან.

+1 ქულა არაყს

შენახვა

ლუდის არასათანადო შენახვით გაფუჭება ძალიან ადვილია, შენახვის ვადა საკმაოდ შეზღუდულია – მაქსიმუმ ერთი წელი და როგორც წესი – საგრძნობლად ნაკლები. გარდა ამისა, ლუდი შენახვისას კარგავს გემოს. არაყის ბოთლებს ვადის გასვლის თარიღი ძალიან განსხვავებული აქვთ, მაგრამ ექსპერტები ერთხმად თვლიან: თუ კონტეინერი დალუქულია და ბოთლი არ ხვდება მზის პირდაპირი სხივების ქვეშ, მაშინ არაყი მასში თითქმის სამუდამოდ დარჩება.

+1 ქულა არაყს

გემოვნური თვისებები

არაყს ძნელად შეიძლება ეწოდოს სასმელი მდიდარი, მრავალფეროვანი გემოთი. იცნობთ ბევრ ადამიანს, ვისაც შეუძლია მისი სუფთა სახით გასინჯვა და კიდევ ენერგიულად შედარება სხვა ჯიშებთან, აწარმოოს დღიური მათ მიერ გასინჯული არაყებისა? ამ მხრივ, მრავალფეროვანი ლუდის სამყარო გაცილებით უფრო მდიდარია.

+1 ქულა ლუდს

კერძებთან შეხამება

და იგივე გემოვნების ნეიტრალიტეტი სარგებლობს არაყთან, რადგან ის საშუალებას აძლევს მის მირთმევას თითქმის ნებისმიერ საკვებთან ერთად. სომელიეები, შეფ-მზარეულები და ბარმენები არყის ამ პარამეტრს იდეალად თვლიან და არაყი ყველაზე მრავალმხრივი ალკოჰოლური სასმელია პლანეტაზე გასტრონომიისა და სამზარეულოს თვალსაზრისით.

+1 ქულა არაყს

ვერდიქტი

ემოციურად ლუდი მხიარულ დასვენებასთან ასოცირდება, არაყი კი ალკოჰოლის სერიოზულ და მძიმე მოხმარებასთან. ამიტომ, გასაკვირია, რომ არაყმა ქულებით ლუდს აჯობა 3:2. მაგრამ ეს ასეა იმ შემთხვევაში თუ მოხმარება ზომიერია და კონკრეტულ ადამიანს ალკოჰოლური სასმელების დალევის კულტურა გააჩნია.

შეიძლება არაინტუიციურად ჟღერდეს, მაგრამ არაყი ლუდზე უკეთესია.